Privacy - Website by KMOSites

De Blankenbergse schuit

De B1 St. Pieter is een replica van de authentieke Blankenbergse vissersschuit zoals deze door de eeuwen heen, tot begin vorige eeuw, door de Blankenbergse vissers gebruikt werd. Het is een open visserschip met een platte bodem om op het strand te kunnen aanleggen. Blankenberge beschikte immers pas vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw over een haven. De schuit is een houten vaartuig uit eik en olm, is 11 meter lang, 5 meter breed, weegt 20 ton en wordt voortgestuwd door twee loggerzeilen, samen ongeveer goed voor 80 m². Deze zeilen worden aan twee masten omhoog gehesen.

 

Naast deze authentieke aandrijving werd een motor van 140 pk bij geplaatst om te voldoen aan alle veiligheidsregels. De St. Pieter werd te Blankenberge gedurende zeven jaar in het weekend gebouwd door een groep van 40 vrijwilligers. In september 1999 werd de St. Pieter te water gelaten en siert voortaan op zijn historische ligplaats, de haven van Blankenberge. De schuit ligt niet alleen aan de kade maar vaart ook uit. Ook de Blankenbergse bevolking en de geïnteresseerde toerist kunnen mee participeren in het programma van de St. Pieter. Er kan geboekt worden voor een zeetocht waarbij men op een actieve manier mee participeert met het leven aan boord zoals de vissers destijds (zeilen optrekken - sturen - mogelijks vissen).

 

Deskundige gidsen geven uitleg over de visserij - vroeger en nu - er is mogelijkheid tot degustatie van visproducten en om alles door te spoelen ontbreekt een jenever natuurlijk niet. De St. Pieter neemt dit jaar deel aan diverse maritieme activiteiten aan de Belgische en Noord Franse kust. De Blankenbergse schuit is eigendom van de "VZW De Scute".