Privacy - Website by KMOSites

De schover B19 "CANOT"

Deze open boot met één mast kwam oorspronkelijk uit Oostende en kwam pas voor in Blankenberge vanaf het ogenblik dat de haven werd aangelegd. De constructie van dergelijke vaartuigen was zowel in zetwerk als overnaads. Er werden schovers gebouwd in eik of in andere houtsoorten. In Oostende waren de schovers voorzien van een emmerzeil.

 

In Blankenberge waren deze anders getuigd. De zeilage met gaffeltuig was beter hanteerbaar. De schover is een "langkieler" en had vooraan een klein roefje. Indien er niet meer op tijd kon binnengevaren worden, of bij slecht weer, kon men gerust een nachtje verblijven in een vreemde haven. De bemanning bestond uit twee personen. De visgronden beperkten zich tot de kuststrook. In de winter werd vooral op sprot gevist.

 

In het mondaine Blankenberge van voor de eerste wereldoorlog was een kuur van zeelucht een ware verademing. Met een viertal schovers werd vanop de "estacade" kleine boottrips georganiseerd voor de toeristen. De lokale vissers hadden alzo een extra inkomen in het seizoen. De replica B19 "Canot" werd gebouwd door de scheepswerf Vandamme-Hutsebout, uit Blankenberge. Technische gegevens. Lengte over alles: 8m. Breedte: 2.54m Diepgang: 0.65m. Zeilage: gaffelgetuigd